این گیاه با نام علمی Allamanda cathartica به خانواده Apocynaceae تعلق دارد .
معرفی گیاه - آلاماندا Golden trumpet
این گیاه با نام علمی Allamanda cathartica به خانواده Apocynaceae تعلق دارد و بومی کشور برزیل است. این گیاه پیچی همیشه سبز است که شاخسار آن میتوانند به ارتفاع 6-2 متر دست یابند و از آنجایی که توانایی اتصال به اجسام را ندارند باید قیمی برای آنان در نظر گرفت و ساقهها را به قیم متصل نمود تا ظاهر گیاه بهتر شود و ساقهها نیز بهتر رشد کنند. گاهی به دلیل طویل شدن ساقهها برخی از افراد آن را مناسب نگهداری به عنوان گیاهی گلدانی نمیدانند که البته با انجام به موقع هرس و سرزنی میتوان رشد شاخسار آن را کنترل کرد.
قسمت جالب توجه این گیاه گلهای زرد رنگ و معطر آن است که به شکل شیپور هستند و 6سانتیمتر قطر و 9 سانتیمتر طول دارند . زمان گلدهی در تمامی طول تابستان تا اولین سرما است. البته ناگفته نماند که برخی از نمونههای این گیاه نیز گلهایی با رنگهای سفید کرم صورتی و نارنجی دارند. برگها نیز چرمین به طول 6 سانتیمتر، عرض 3 سانتیمتر و به رنگ سبز روشن است و حاشیههایی مواج دارد. دمبرگها نیز بسیار کوتاه و در حد 5-1 میلیمتر هستند. از آنجایی که در طی یک فصل رشد ساقه این گیاه میتواند 3-1 متر رشد کرده گل دهد و همچنین با توجه به اینکه شیوه تکثیر آسانی نیز دارد، گاهی آلاماندا را به شکل گیاهی یکساله پرورش میدهند. شیره این گیاه در برخی افراد میتواند مشکلات پوستی ایجاد کند. از این گیاه در تحقیقات مربوط به درمان بیماری مالاریا استفاده شده است. از دیگر نامهای آلاماندا میتوان به Yellow Bell,Angel'a trumpet و Buttercup Flower اشاره کرد.
آبیاری: این گیاه به کافی و فراوان نیاز دارد البته نباید خاک آن به صورت خیس و غرقاب درآید. بنابراین بهتر است بین دو ابیاری سطح خاک تا حدودی خشک شود. اگر گیاه تشنگی بکشد ابتدا برگها پژمرده میشوند و سپس ساقههای گیاه خود را میاندازند. ریشههای گیا آلاماندا به خیس ماندن خاک حساس است. آبیاری بیش از اندازه این گیاه نیز موجب پوسیدن ریشههای آن میشود.
دما: به سرما بسیار حساس است و دمای شبانه هرگز نباید به زیر 15 درجه سانتیگراد نزول کند. در هوای سرد برگها به هم میپیچند و قهوهای میشوند. بخصوص اگر هوا سرد و مرطوب باشد برگها سیاه می شوند و احتمال پوسیدن ساقهها نیز وجود دارد. دمای صفر درجه سانتگراد نیز به طور کل این گیاه را از بین میبرد.همانطور که اشاره شد گاهی این گیاه به صورت یک گیاه یکساله پرورش مییابد اما اگر میخواهید تا در طی زمستان نیز از آن نگهداری کنید قبل از آنکه هوا سرد شود باید گیاه را به محیط داخل اتاق منتقل کنید و آنرا در روشنترین مکان خانه قرار دهید. در تابستان نیز دما را تا 27 درجه سانتیگراد تحمل میکند.
نور: برای آنکه گلدهی به بهترین شکل ممکن انجام گیرد به آفتاب کامل نیاز دارد. نور ناکافی محیط باعث دراز شدن بیش از اندازه ساقهها و افزایش فاصله برگها و کاهش گلدهی و یا حتی عدم گلدهی میشود.
تکثیر: توسط بذر ، قلمه ساقه و خوابانیدن شاخسار تکثیر میشود که استفاده از قلمه ساقه سادهتر و متداولتر است. برای بستر کاشت قلمهها حجم مساوی از پرلایت و پیت موس را استفاده کنید. قلمهها را به طول 15-10 سانتیمتر از قسمت انتهایی ساقههایی که به تازگی رشد کردهاند تهیه کنید. در حدود 4-3 برگ در بالای قلمه باقی بگذارید و مابقی را از طول قلمه حذف کنید و قلمه را تا عمق 7-5 سانتیمتر داخل بستر ریشه زایی قرار دهید. برای حفظ رطوبت اطراق قلمهها میتوان بر روی بستر ریشهزایی کیسه پلاستیک قرار داد. بر روی کیسه چند سوراخ کوچک ایجاد کنید تا تهویه هوا نیز صورت گیرد و یا انکه هفتهای 3-2 مرتبه پلاستیک را از روی گلدان حاوی قلمهها بردارید تا هوای اطراف آنها تازه شود و سپس پلاستیک را مجددا بر روی قلمهها بکشید. از خشک شدن بستر کاشت جلوگیری کنید. گلدان حاوی قلمهها را در مکانی گرم و روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید. زمانی که شاهد رشد جدیدی در قلمهها بودید میتوانید کیسه پلاستیکی را بردارید.
هرس: برای اینکه گیاه بیشتر حالت بوتهای بیابد میتوان ساقهها را سرزنی کرد تا رشد ساقههای جانبی تحریک شود. اگر ساقهها بدون سر زنی رشد کنند میتوانند به ارتفاع 6 متر نیز برسند.
خاک: خاک گلدان این گیاه باید غنی و با زهکش خوب باشد. خاکی که از مخلوط شن و خاک لوم به نسبت یک بر دو تشکیل شده محیط خوبی برای کشت این گیاه بوجود میآورد. اگر گیاهی جوان را تهیه کردهاید. یعنی هر زمان که ریشههای گیاه از منافذ زیر گلدان بیرون آمده بود بهتر است تا گلدان را عوض کنید که این مسئله برای گیاهان جوان هر 4-3 ماه اتفاق میافتد. برای گیاهان بالغ نیز هر سال در بهار عمل تعویض گلدان را انجام دهید. در صورت کمبود مواد غذایی برگهای تازه و جدید ریز و رنگ پریده خواهند شد و تعداد گلها و اندازه آنها نیز کاهش خواهد یافت. برای تغذیه مصنوعی این گیاه میتوان در فصول رشد از کودهای محلول مخصوص گیاهان زینتی استفاده کرد.
آفات و بیماری: شپشکهای گیاهی و شپشک آرد آلود از جمله افات این گیاه است که در اثر تغذیه از شیره گیاه موجب زرد شدن و بدشکلی برگهای جوان و کاهش رشد گیاه میشود. همچنین به دلیل تولید ماده چسبناک عسلک موجب چسبناک شدن برگسار خواهد شد. کنه تار عنکبوتی نیز موجب زرد شدن برگها بدشکلی آنان و تشکیل تار عنکبوت در زیر برگها خواهد شد. اگر تعداد آفات کم است آنان را توسط تکه پارچهای نرم و مرطوب از روی گیاه بردارید در عیر اینصورت از سموم سیستماتیک استفاده کنید. بیماری لکه برگی نیز برای این گیاه گاهی مشکلاتی را ایجاد میکند که جلوگیری از خیس شدن برگسار گیاه، تهویه خوب و مناسب محیط نگهداری و سرد نبودن محیط از جمله عواملی هستند که از پیدایش و شیوع این بیماری جلوگیری میکنند. بیماری موزاییک نیز از جمله بیماریهای ویروسی این گیاه است که باعث ایجاد لکههای زرد بر روی برگسار و بدشکلی برگها و همچنین کوتاهی قامت گیاه میشود و تنها راه حل آن حذف گیاهان آلوده است. استفاده از مواد براق کننده منجر به سیاه شدن تمامی برگها و ساقهها میشود . از این مواد برای گیاه آلاماندا به هیچ عنوان استفاده نکنید.