Platanus
Platanaceae
چنار درختی خزان كننده می باشد كه ارتفاع آن تا 37 متر بالغ می گردد. این درخت، سریع الرشد بوده وبه فرم های ستونی گسترده یا منشعب دیده می شود. از جمله گونه های آن می توان P.acerifoliaو P. orientalis را نام برد. در مناطقی با زمستان های سرد به خوبی رشد می كند. از این درخت به عنوان نقطه تاكید، پس زمینه، ایجاد مسیر، پوشاندن، ایجاد دیوار درفضای سبز باز، چمن ها و درخت خیابانی استفاده می شود.
آفات برگخوار
نام فارسی: پروانه مینوز چنار (كرم برگ چنار)
نام لاتین: Lithocolletis plantani
Lepidoptera/Gracillaridae : نام راسته و خانواده
مناطق انتشار: تمام مناطق كشور
میزبانها: چنار
شكل شناسی: حشره كامل شبپره كوچكی به رنگ كرم مایل به زرد است كه عرض آن با بالهای باز 10 میلیمتر میباشد. روی بالهای جلویی در محل اتصال به بدن حشره لكه های سفیدی وجود دارد.
زیست شناسی: شبپره ها اوایل بهار ظاهر شده و پس از جفتگیری حشرات ماده تخم های خود را معمولاً در سطح زیرین برگ های چنار قرار می دهند. لاروها پس از خروج از تخم وارد برگ شده و بین دو اپیدرم برگ تغذیه می نمایند، به طوریكه لكه های سفید آیینهای روی برگ ایجاد می گردد. اگر با سوزن اپیدرم لكه را پاره كنیم در زیر آن لارو یا شفیره آفت دیده می شود. این حشره زمستان را در شرایط آب و هوایی كرج در پشت برگ تخم میگذارد و گاهی روی 2 نسل در سال دارد.
كنترل: معمولاً مبارزه شیمیایی علیه این آفت ضرورت پیدا نمی كند. در صورت شدت خسارت از سموم نفوذی و گوارشی و نیز سیستمیك نظیر كونفیدور می توان استفاده نمود.
آفات چوبخوار
نام فارسی:
نام لاتین: Capnodis cariosa
Coleoptera/Buprestidae : نام راسته و خانواده
مناطق انتشار: استانهای جنوبی، غربی و مركزی كشور
میزبانها: چنار، صنوبر، بید و گوجه جنگلی و برخی درختان میوه
شكل شناسی: حشره كامل سوسكی به طول 28-32 میلیمتر و سیاه رنگ است، روی بالپوش ها لكه های بزرگ و روی سینه اول فرورفتگی هایی مشاهده میشود.
نحوه خسارت: لارو این حشره از ریشه و طوقه درختان میزبان تغذیه میكند.
نام فارسی:
نام لاتین: Macrotoma scutellaris
Coleoptera/Cerambycidae : نام راسته و خانواده
مناطق انتشار: تمام مناطق كشور
میزبانها: چنار، زبان گنجشك، بلوط و توت
شكل شناسی: حشره كامل سوسكی به طول 30 تا 50 میلی متر، دارای شاخكهای بلند و بدن كشیده و قهوه ای.
لارو حشره به بافت چوب تنه درختان و یا انشعابات قطور آن حمله میكند.
كنه ها
نام فارسی: كنه چنار
نام لاتین: Oligonychus bicolor
Acari/Tetranychidae : نام راسته و خانواده
مناطق انتشار: استانهای شمالی و غربی كشور
میزبانها: چنار، بلوط و توت
زیست شناسی: كنه چنار زمستان را به صورت تخم لابلای درز و شكاف شاخه های درختان به سر می برد. تخمها معمولاً در امتداد رگبرگها قرار داده شده و در اردیبهشت ماه تفریخ میشوند. برگهای آلوده به رنگ خاكستری تغییر رنگ میدهند.
نام فارسی: كنه قرمز پاكوتاه سیب
نام لاتین: Cenopalpus pulcher
Acari/Tenuipalpidae : نام راسته و خانواده
مناطق انتشار: كرج، اطراف تهران، فارس، ساری، بابل، آمل و اصفهان
میزبانها: چنار و برخی درختان میوه
شكل شناسی: كنه ماده بیضی شكل و آجری رنگ است. حد فاصل قسمت جلو و عقب بدن آن خط مشخصی وجود دارد كه این دو قسمت را از هم جدا می كند. پوست بدن جانور ماده توری مانند است. كنه نر باریك تر، كشیده تر و روشنتر میباشد. تخم ها در مقایسه با كنه های ماده بزرگ و تقریباً به اندازه یك سوم طول بدن هستند
تجمع كنه قرمز پاكوتاه سیب
زیست شناسی: كنه مزبور در شرایط آب و هوایی كرج از اوایل مهر ماه برای زمستانگذرانی برگ ها را ترك كرده، به روی شاخه ها انتقال یافته و زمستان را به صورت كنه ماده تلقیح یافته روی سرشاخه های درختان، شكافها و یا پناهگاه های دیگر می گذراند. در بهار همزمان با گرم شدن هوا و پایین آمدن رطوبت، كنه ها پناهگاه های زمستانه خود را ترك گفته و به تدریج از سرشاخه ها به سوی برگ های جوان می روند. كنه های ماده پس از چند روز تغذیه در اطراف رگبرگ اصلی شروع به تخمگذاری می كنند.
نحوه خسارت: كنه قرمز پاكوتاه سیب به وسیله قطعات دهانی خود سطح برگ و در نتیجه آوندها را پاره كرده و از شیره گیاهی تغذیه می كند. كنه های مزبور عمدتاً در اطراف رگبرگ اصلی و رگبرگهای فرعی قرار می - گیرند. برگ های مورد حمله به طرف بالا لوله شده و سر انجام اختلالاتی در عملیات تنفسی و كلروفیلی گیاه حاصل می گردد. در محل فعالیت كنه بافت گیاهی قهوه ای رنگ می شود. سرانجام برگ های مبتلا خزان كرده و محصول در درختان میوه شدیداً كاهش م ییابد.
كنترل: سمپاشی درختان آلوده با یكی از سموم كنهكش همزمان با اوج فعالیت آفت (مرداد تا مهر ماه ) مؤثر میباشد. از سموم مروساید 50 % و یا سوپر اسید 40 % هر یك به نسبت یك در هزار و یا سموم مشابه دیگر می توان استفاده نمود.