نام متداول: پالم فنیکس ، پالم فونیکس ، نخل فینیکس ، نخل ققنوس، خرما قد کوتاه یا مینیاتوری
نام انگلیسی: Phoenix Canariensis، Pigmy Date Palm
خانواده: پالمینه ها (نخلینه ها) Palmaceae
کاربردها در محوطه سازی و فضای سبز: تک درخت، مرکز دید، چمن کاریها
رنگ برگ: سبز تیره در هنگام بلوغ برگ
نام علمی: Phoenix roebelenii
شکل برگ: برگ های شانه ای
معرفی گیاه:
این نخل زیبا و محبوب بومی مناطق جنوب شرق آسیا است. دماهای زیر صفر را برای مدت کوتاه تحمل میکند ولی استعداد یخزدگی در مدت طولانی در دماهای زیر -5 یا -10 درجه را دارد.
تکثیر و ازدیاد:
به طور کلی نخل ها از هر نوعی که باشند به وسیله کاشت بذر آنها و یا پاجوش ازدیاد می یابند اما جدا کردن پاجوش آسان ترین روش برای تکثیر انواع نخل ها است. اما با کاشت بذر نیز تکثیر میشود که در اوایل بهار در حرارت 15 تا 25 درجه سانتیگراد، بذرها بعد از 1 تا 2 ماه سبز میشوند.
نگهداری:
هرچند به مکانهای سایه آفتاب نیز وفق پیدا میکند اما مکانهای پرنور و آفتابی را بسیار می پسندد.
در ابیاری زیاده روی نکنید و در فاصله دو آبیاری صبر نمایید تا سطح خاک کمی خشک شود تا از هجوم حشرات و یا پوسیدگی ریشه جلوگیری به عمل آید.
آبیاری:
همانند انواع نخل ها به طور مرتب و نه زیاد، به آبیاری نیازدارند. در هنگام آبیاری خاک آن همیشه مرطوب باشد ولی دقت شود که غرقابی نگردد چون این عامل باعث پوسیدگی ریشه به مرور زمان میگردد.
خاک مناسب:
خاک مطلوب برای پالم فونیکس مینیاتوری مخلوط خاک برگ و تورب است و خاکهای مغذی و سبک باعث رشد بسیار مناسب برگهای آن و افزایش جوانه زنی در بهار میشود.
کود دهی:
از بهار تا اواسط پاییز هر ماه یک بار کود مایع به غلظت ۲ گرم در لیتر برای آن توصیه میشود اما اگر خاک مغذی و مناسب باشد این مقدار نیز لازم نیست.
نخل فونیکس از گیاهان بیرونی است اما اگر به خانواده نخلها و نگهداری از آنها در منازل و فضاهای بسته علاقه مندید میتوانید از نخل کنتیا KENTIA، نخل کامه دورا یا شامادورا CHAMAEDOREA ، پالم چمپیروپس یا کمپروپس CHAMAEROPS و پالم اکسلسا EXCELSA استفاده نمایید.
عکس هایی دیگر از نخل فونیکس :